שלום, חבר
4.11.95
28 שנים לרצח רה"מ יצחק רבין
מאת: תמר רוטלוי כיתה: ט'3
מתוך עבודת ראיונות באזרחות שניתנה לתלמידי כיתה ט' 3 ע"י המורה ורדה קרין בחודש ספטמבר
*הראיון בוצע לפני ה7.10 לכן אני מניחה שחלק מהתשובות נשמעות לא קשורות למצב בארץ עכשיו.
לעבודה בחרתי לראיין את סבתי, סביונה רוטלוי שכיהנה בעבר כשופטת ובין היתר שפטה את יגאל עמיר.
מה אומר לך התאריך 04.11.1995?
התאריך אומר לי הרבה מאוד על ההיסטוריה של ישראל ועל מה שקורה כיום בישראל וכמובן על המעורבות שלי בתהליך הזה. בתאריך הזה נרצח יצחק רבין ז"ל, שאותו הכרתי אישית. אני זוכרת את הלילה הזה. לא יצאתי להפגנה מכיוון שלשופטים אסור להשתתף בהפגנות. אני בעיקר זוכרת שנחרדתי מהאירוע שמישהו העז לרצוח את ראש הממשלה. שרבין למרות שהכיכר הייתה מלאה במאות אלפי מפגינים אפילו לא שם אפוד כדי להגן על עצמו בגלל שהוא סמך על האזרחים.
התאריך הזה הוא תאריך היסטורי. בכל שנה כשהוא מגיע אני לא שוכחת אותו. וגם את היום, כחודש וחצי לאחר הרצח, שבו הודיע לי נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שהוא מינה אותי לשפוט את יגאל עמיר ביחד עם עוד שני שופטים. לכן התאריך הזה זכור בזיכרון הקולקטיבי וגם בזיכרון האישי שלי.
בעיקר אני זוכרת את המשפט של יגאל עמיר אשר ניסה להפוך אותו למשפט תקשורתי. בחיים לא אשכח את החיוך של יגאל עמיר לאורך כל המשפט.
האם למדנו משהו מרצח רבין?
לצערי לא. לדוגמא, אף אחד מהרבנים המסיתים ששמותיהם היו ידועים לא הועמדו לדין. אם היו מעמידים אותם לדין יכול להיות שכעת היו הרבה פחות אנשים שמוסתים בגללם. למעשה מה שקרה זה שהחברה הישראלית הייתה בשוק מהרצח, לא יכלה להכיל את כל מה
שרואים היום, שהוא תוצר למה שהתרחש. למעשה החברה חתרה לאחדות ולא מספיק עמדה על כך שהזיכרון של רצח רבין ייזכר לנצח. הכליאה של יגאל עמיר לא מספיקה מכיוון שמי ששלח אותו היו גם אנשים שהיום נמצאים בשלטון ורבים מהם עדיין משמשים כרבנים.
האם המדינה הולכת לקראת אנרכיה כפי שנאמר בתקופה האחרונה?
לדעתי אנחנו כבר נמצאים בסוג של אנרכיה. אני חוששת מאוד ממלחמת אזרחים מכיוון שחילוקי הדעות בארץ רק התעצמו וגדלו בין יהודים ליהודים ובין ערבים ליהודים. עם זאת, אני לא יודעת מה יקרה מחר. אני חושבת שאם המדינה תפסיק להיות מושתתת על ערכי הדמוקרטיה, כולל שוויון בכל התחומים והכרה במיעוטים הגדולים שיש בארץ כמו ערבים- הדמוקרטיה תיפגע. אני מאוד חוששת מהדיקטטורה יותר מאשר מהאנרכיה.
האם לדעתך הדמוקרטיה בסכנה?
הדמוקרטיה בישראל בסכנה גדולה. יש תפיסה כאן אם לקואליציה עם 64 קולות יש לה זכות לחוקק כל חוק. מאחר שאין לנו חוקה בישראל אז אפשר לחוקק כל חוק כאילו הוא חוק יסוד. לכן, יש כיום מאבק גדול בין הרשויות השונות במדינה וחוסר הבנה למשמעות הפרדת הרשויות. בנוסף, יש תחושה בקואליציה שבית המשפט העליון לקח סמכויות שלא ניתנו לו בחקיקה.
העניין העיקרי הוא שאין לנו חוקה אלא יש לנו מגילת העצמאות שאמורה להיות התחלה של חוקה המשקפת את העקרונות שעליהם הוקמה המדינה. היום כל הערכים הכלולים במגילה אינם מקבלים את המשמעות האמיתית. ניתן לראות את זה בנאום של עו"ד בומבך בדיון בבג"צ כאשר אמר: "מה זה מגילת העצמאות, סתם חתמו עליו כמה אנשים." אבל זה מסמך מכונן שישראל התחייבה לקיים אותו בפני האו"ם וחשוב מאוד לשמור עליו כדי לשמור על הדמוקרטיה .
האם יכול להיות רצח נוסף?
כן, אני מאוד חוששת שהמצב כיום עלול להביא לרצח או רציחות של מפגינים. בעיקר בעקבות הצהרתו של בן גביר שלכולם מומלץ להצטייד באקדח כדי לשמור על משילות.
האם הקריאה בוגד היא עבירה על החוק?
השימוש במילה בוגד לצרכים פוליטיים הוא פסול משום שעבירת הבגידה בחוק בפלילי הינה אחת העבירות הכי חמורות. מאז קום המדינה, הוצא רק אדם אחד להורג בגלל בגידה וזאת בעת מלחמת השחרור. המילה בגידה בהקשר פוליטי מכוון ומסית גרמה כבר לרצח רבין. לכן כאשר המילה בוגד נאמרת בהקשר פוליטי מכוון אסור שזה יקרה. לאחרונה מרבים להשתמש במילה בוגד וחשוב לומר שאם היא חלק מהסתה ראוי שרשויות האכיפה יתייחסו לכך.
מה צריכה מערכת החינוך לעשות בשעה קשה זו?
למערכת החינוך יש תפקיד חשוב בהקניית ערכים ומאוד חשוב לשוחח על הדברים הללו עם תלמידים ולא להסתירם. יש צורך להביא את האמת ולנהל על כך שיחות וכמובן לקשר זאת לסיטואציה כיום. כדאי להפסיק לדבר רק על האחדות של היהודים ולהתייחס גם למיעוטים.
איך היית מזכירה את רצח רבין?
אני חושבת שהשנה צריך בעיקר להתמקד בגילוי האמת ובהסתה שהובילה למעשה הנורא הזה שנגרם בעקבות הסתה של רבנים בישיבות ובציבור הרחב.
האם האחריות להתנהגות, חינוך והטמעת ערכים נופלת רק על המנהיגות המדינית?
התווית הערכים כמובן צריכה להגיע מהרשויות השונות אבל בנוסף יש אחריות מאוד גדולה על מערכת החינוך כי הערכים נרכשים כבר מהגיל הרך. חשוב שאנשי החינוך לא יפחדו להביע את הערכים שלהם וללמד על הדמוקרטיה. בראש ובראשונה התפקיד הוא גם על ההורים, המשפחה, תנועת הנוער והסביבה הקרובה.