יזמות
לפתח ולחקור
מאת מיקה רוטברט י"ב 11
שמי מיקה רוטברט, אני בת 17 ומאז שאני זוכרת את עצמי הייתי יזמית. אני גרה ליד נחל הירקון בתל אביב, ובעשור האחרון ראיתי את היקף הזיהום בנחל עומד על סדר היום הציבורי, והחלטתי לעשות משהו בנדון.
אני לומדת במסלול הכטב״מ (כלי טיס בלתי מאויש) בתיכון הכפר הירוק. זו תוכנית מיוחדת שבה תלמידים מלמדים תלמידים אחרים. התכנית מאפשרת לנו לבחור נושא למחקר מבוסס טכנולוגיית רחפנים, ובתנאי שיש לו השפעה חברתית וסביבתית. וכך, באופן טבעי בחרתי באתגר זיהום מים כנושא המחקר שלי.
וכך, הקמתי במחסן ביתי מעבדה אלקטרונית, בה חקרתי ופיתחתי מדי שבוע את הפרויקט שלי, עליו עבדתי במשך שנתיים: רחפן אוטונומי לאיסוף דגימות ממקורות מים שונים, המועברים למעבדת שדה אנליטית, המריצה בדיקות פיזיקליות שונות לאיתור זיהומים. המעבדה, אותה בניתי, מספקת ארבע בדיקות שונות ויכולות ניתוח חסכוניות, תוך סיקור גופי מים מרובים ברדיוס של 10 ק"מ. במקרה של חשד לזיהום מקור מים, תדווח על כך המערכת לרשות הרלוונטית באמצעות תקשורת אלחוטית. מטרת העל הייתה להבטיח לאזרחים הגרים לצד מקורות מים מזוהמים, הגורמים למחלות ואובדן חיים, צריכת מים נקיים, לצד מניעת נזק סביבתי חמור ומאמצי שיקום יקרים.
היתרון המובהק של המערכת היא שאינה מצריכה התערבות אנושית. שיטות מסורתיות לבדיקת איכות של מקורות מים הן לרוב איטיות ויקרות. מאפיינים אלו מגבילים את התדירות שבה ניתן לבצע בדיקות אלו, ולעתים קרובות מובילים לגילוי מאוחר או חוסר פיקוח על זיהום המים.
הפרויקט שלי הוגש ע״י הכפר הירוק לתחרות המים הארצית של אוניברסיטת תל אביב, יחד עם עשרות פרויקטים מרחבי הארץ. עשרה פרויקטים עלו לגמר והוצגו בפני חוקרים, מנכ״לים ובכירים נוספים מתעשיית המים בישראל. הפרויקט שלי זכה במקום הראשון ונבחר לייצג את ישראל בתחרות פרס המים לשנת 2023, שנערכה בשוודיה.
שבועות של עבודה מאומצת נדרשו להיערכות לתחרות בחו״ל, במהלכם סייעו לי רבות, המנטור שלי לאורך כל בניית הפרויקט ליאם טל ופרופ׳ גדעון דגן מאוניברסיטת תל אביב.
וכך, באוגוסט האחרון, מצאתי את עצמי יחד עם עוד עשרות מתחרים ממדינות מכל רחבי העולם בשבוע של אירועי שבוע המים בשטוקהולם. זו הייתה חוויה בלתי נשכחת ואף נבחרתי, מבין כל המשתתפים, יחד עם נציג הונגריה ונציגה משוודיה, להציג את הפרויקט שלי בתכנית טלוויזיה מובילה בשוודיה. זו בהחלט הייתה חוויה מרגשת, כולל מפגש עם מלך שוודיה ויורשת העצר. פגשתי חברים לחיים, כשלכולנו חיבור חזק לתחומי המחקר והטכנולוגיה, לצד איכות הסביבה וקיימות.
אני מאמינה בפרויקט שלי בכל ליבי וחושבת שעלינו, דור העתיד, מוטלת אחריות חשובה ליצור ולפתח פתרונות אשר ישפרו את איכות חיינו. אני אמשיך לפתח ולחקור ולהיות שותפה לעשייה שמקדמת את ישראל על המפה העולמית.