לחקור שפה

מוזיאון האסלם

ביקור במוזיאון לאומנות האסלאם בירושלים/ לימור רובר 

زِيَارَة لِمَتْحَف ٱلْفَنّ ٱلْإِسْلَامِيّ فِي ٱلْقُدْس

זִיָארַה לִמָתְחׇפ (א)לְפָן (א)לְאִסְלָמִי פִי (א)לְקֻדְס

ביום רביעי 22.2.23 יצאו כיתות ז'1, ז2 וז8 לפעילות העשרה במוזיאון אמנות האסלאם בירושלים. 

במסגרת הסיור בין חדרי התצוגה במוזיאון נחשפו התלמידים לחקר השפה הערבית ותרבות האסלאם כפי שהיא מתבטאת במוצגים ההיסטוריים המתארים את התפתחות האסלאם בתקופות השונות ואת החיבור בין התרבות המוסלמית והיהודית. 

בנוסף, השתתפו התלמידים בסדנת קליגרפיה על חמרן. 

באולם התצוגה הראשון נכנסו התלמידים דרך קירות מסך ענקיים, עליהם מוקרנים המוני בני אדם בתנועתם סביב הכעבה במכה. עם הכנסנו לחדר, נגלה בפנינו מחראבּ (محرب), אותה גומחה בקיר המפארת כל מסגד בעולם לכיוון התפילה (הקיבלה), למכּה שבערב הסעודית. המחראב הוא דוגמה לאדריכלות מוסלמית דתית במלא תפארתה.

באותו חדר, היו  ספרי קוראן נדירים בגודלם ובחשיבותם, אשר כולם בשפה הערבית אך בכתבים וטעמים שונים ומגוונים. 

כמו ביהדות, גם באסלאם, חל איסור על ציור דמויות בני אדם בבית התפילה, ומכאן נוצרה הערבסקה. מהתבוננות בערבסקות המעטרות את המחרב, ובפסוק מהקוראן הטבוע על משקופו,  למדו התלמידים עד כמה עולם הטבע השפיע על האומנות האסלאמית ועל השפעת התנ"ך על האסלאם.

בתערוכת השעונים של דיויד סלומונס, בנה של מייסדת המוזיאון, התרשמנו מאוסף השעונים היקרים והנדירים ביותר בעולם, שאין שני להם. האוסף נשדד והוחזר למוזיאון. הידעתם כי השעון היקר ביותר, העשוי מזהב ומבדולח יוצר במשך 40 שנה עבור מרי אנטואנט, וערכו 30 מיליון יורו?!!!

באולם תצוגה אחר, למדו התלמידים שמגן דוד הוא למעשה סמל פגני במקורו. 

 

חובבי השחמט מבית בנימין בכפר הירוק,  היו שמחים ללמוד שהמשחק נודע למעלה מאלף שנים ומקורו בהודו. הערבים התוודעו אליו כשכבשו את פרס במאה ה- 7 לספירה והם שהביאו אותו לאירופה. השחמט שימש ללימוד אסטרטגיית המלחמה, לחישובים מתמטיים ואף כאלגוריה לגרמי השמים. המלך נקרא בפרסית "שאה" ו"שאה מאט" (שח – מט) פירושו "המלך הובס". מעניין לדעת כי במקור – היה "וזיר" (وَزِير – שר) במקום ה"מלכה" של היום. 

תכשיט בן  1000 שנה הקנה לנו את הפריבילגיה ללמוד כיצד נראו תכשיטים אז. אותם תכשיטים שהיו סמל למעמד חברתי וכלכלי יוצרו דווקא על ידי יהודים שחיו ברחבי האימפריה הערבית, מה שמערער את המושג "אומנות אסלאמית".

כפי שאתם רואים, בסיור בין אולמות התצוגה של המוזיאון, נחשפו התלמידים לאומנות אסלאמית על כל רבדיה מבחינה דתית כגון, אדריכלות, קליגרפיה, ערבסקה, תכשיטנות, אוסף כלי כסף נדירים מהמאה ה 11-12 לספירה, המכונה "מטמון הררי", ומאידך למדו על תרומתו של האסלאם לתחומי הידע האנושי, למדע, לאסטרונומיה, לרפואה ועוד. הביקור עורר את סקרנותם של התלמידים והשאיר טעם של עוד. בתמונות תוכלו להתרשם מהמוצגים ומהחוויה המעשירה שחוו תלמידנו במוזיאון האסלאם

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אתכם...

הזמנה לערב שירי נעמי שמר

20 שנה ללכתה חברי קהילת הכפר הירוק, הנכם מוזמנים לערב מרגש מלא בשירים שכולנו אוהבים ומכירים. 9.10.24 בשעה 20:00 באמפי הגדול בכפר הירוק. מומלץ להצטייד

קרא עוד »

ראיון עם דפנה מנור

בהצלחה ראיון עם דפנה מנור מנהלת תיכון הכפר הירוק ספטמבר 2024 –מאת: וארי בזבלוק י"א 13 כשהגעתי למשרדה של דפנה, סיפרתי לה שאני מעריכה את

קרא עוד »

תחל שנה וברכותיה

שנה חדשה תשפ"ה טקס פתיחת השנה התקיים לתלמידי החטיבה. בצהוב ולבן בדקת דומייה בתקווה ותפילה לימים טובים לשנה טובה. היום הראשון ללימודים מאת: גילי ונועה

קרא עוד »

היא בהחלט משלנו

בינלאומית סגנית אלופת עולם באקרובטיקה לנוער, ליה רפלד תלמידת כיתה ז'8 מהכפר הירוק זכתה במקום השני במדליית כסף, באליפות העולם באקרובטיקה. בהצלחה ליה בדרכך המופלאה.

קרא עוד »