בחירות 2022

פוליטיקה וחוק – הנוער בחר

מאת: עברי שי

 

ביום חמישי ה-22/9/22 תלמידי כיתות י"ב בתיכון הכפר הירוק באו לשמוע נציגים ונציגות מכל הקשת הפוליטית דנים בנושאים שונים, כל מפלגה שלחה נציג: ח"כ סימון דוידסון יצג את מפלגת השלטון יש עתיד, בשם הליכוד הגיע ח"כ צחי הנגבי, ח"כ ד"ר אלון טל ייצג את המחנה הממלכתי, את מרצ – ח"כ מיכל רוזין, את מפלגת העבודה – הדס שהרבני סיידון (מספר 16 ברשימה), נועה לוי מחד"ש, חיים שצ'ופק מישראל-חופשית-דמוקרטית בראשות אלי אבידר, אמיתי פורת מהבית היהודי, צבי סוכות מהציונות הדתית וממפלגת צעירים בוערים הגיעה הדר מוכתר שלמעשה היתה היחידה בפאנל שאינה מועמדת לכנסת בבחירות הקרובות.

אני הייתי שם כדי לתמלל את האירוע ובכתבה אציג את עיקרי הדברים.

 

תחילה כל נציג התבקש להציג את עצמו, אחר-כך נשאלו נציגי המפלגות שאלות בתחומים שונים, בשלב הבא של האירוע ה-י"ב-ניקים של הכפר הפנו שאלות לנציגי המפלגות ובסוף האירוע נשלח לכל הנוכחים קישור לסקר ובו יכלו לבחור מי מהנציגים והנציגות היה הכי משכנע.

 

במהלך האירוע נרשמו מחלוקות בין נציגי המפלגות בנושאי דת ומדינה, ביטחון, כלכלה וחברה, אך נרשמו גם הסכמות: כשמוכתר צעקה בפרובוקציה ש"אין עתיד" למדינת ישראל, אמרו כל חברי הפאנל בקונצנזוס שאסור להתיאש מהמדינה, ושלמדינה הזאת יש עתיד. (אפילו ח"כ צחי הנגבי מהליכוד אמר שיש עתיד!)

 

השאלה הראשונה שהופנתה כלפי נציגי המפלגות היתה לגבי המדיניות המדינית-ביטחונית של מפלגתם.  חלק מנציגי המפלגות הביעו תמיכה בפיתרון שתי המדינות וטענו שהיאוש בצד השני הוא מה שגורם לטרור ושכל פיתרון אחר מביא לסתירה של אחד מהמרכיבים של ישראל כיהודית-דמוקרטית. נציגים אחרים אמרו שקיימים פתרונות נוספים וטובים יותר אך אף אחד מהם לא העלה לדיון פיתרון רציני אחר מעבר לשימור הסטטוס-קוו הקיים.

 

השאלה הבאה שנשאלה היתה על הזהות היהודית של מדינת ישראל. הדר מוכתר, שלא בפעם הראשונה באירוע, הביעה תמיכה במשאל עם בטענה שהפוליטיקאים לא הצליחו להחליט בדרכים הקלאסיות – מה שהתחיל להיראות כמו התחמקות מתשובה עניינית. התשובה שחזרה על עצמה הכי הרבה בפאנל נציגי המפלגות היתה שמדינת ישראל צריכה להיות מדינה יהודית אך היהדות אינה יכולה להיות בכפיה ושחובה לכבד את הציבור החילוני ואת המיעוטים האחרים. ח"כ ד"ר אלון טל מהמחנה הממלכתי אמר: "אנחנו צריכים יהדות שלא שבויה בידי קיצונים ולכן בואו נתמרכז ונקים מדינה יהודית דמוקרטית לפי עקרונות משותפים של כולנו", נציגת חד"ש נועה לוי הביעה תמיכה ב"זהות משותפת" של ערבים ויהודים.

 

הנושא האחרון שהועלה בחלק הזה של האירוע היה הנושא החברתי-כלכלי. ח"כ צחי הנגבי מהליכוד הזכיר את חמשת המ'-ים של ז'בוטינסקי (וכשנציג של מפלגה אחרת אמר שז'בוטינסקי היה שמאלני הנגבי השיב "זו לא ליצנות פה") ח"כ דוידסון מיש עתיד פנה למוכתר ואמר "הבת שלי שמתגייסת ביקשה ממני להגיד לך שהיא נעלבה כשאמרת שאין לך זמן לבזבז בצבא" ולגבי כלכלה – דוידסון מנה שלושה חוקים חושבים בעיניו שהממשלה הנוכחית העבירה: הגדלת הסיוע לניצולי שואה, חוק הרווחה שהעביר 2.3 מיליאד ש"ח לאנשים עם צרכים מיוחדים, והחוק השלישי שעוד בתהליך: הגדלת תקציבים לאזרחים ותיקים. נציגי מפלגות העבודה, מרצ, המחנה הממלכתי וחד"ש אמרו שצריך להגדיל את ההשקעה של המדינה בחברה; נציגי המפלגות יש עתיד, הבית היהודי וישראל-חופשית-דמוקרטית דיברו בעד כלכלה חופשית אבל עם מגבלות מסויימות כמו למשל בנושאים של דיור וחינוך שבנואשים אלה, לדעתם, המדינה צריכה להתערב; צבי סוכות מהציונות הדתית אמר שאין ביכולת המדינה לחלק מתנות לכולם ושצריך להוריד חסמים ובירוקרטיה. ח"כ ד"ר אלון טל מהמחנה הממלכתי אמר: "יש גם עניין של צדק חוצה דורות. מי שישלם זה לא רק אתם אלא גם הנכדים שלכם – גזי החממה לא יתנו לנו לחיות פה. שרת החינוך העבירה חינוך אקלימי חובה לכל תלמיד." ח"כ רוזין הזכירה שמרצ מחזיקה בתיק הגנת הסביבה בממשלה, וח"כ ד"ר טל ציין שהשותפות עמם מצויינת והוסיף כל הכבוד לזנדברג השרה להגנת הסביבה.

בחלק הבא של האירוע תלמידי כיתות י"ב שאלו את נציגי המפלגות שאלות. יונתן אתגר מ-י"ב13 ציטט ממגילת העצמאות: "מדינת ישראל תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה; תהא מושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום, תקיים שויון זכויות חברתי ומדיני לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין ותבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות". הוא שאל את נציגי המפלגות האם הם היו חותמים על משפט כזה היום.

ח"כ רוזין ממרצ סיפרה: "אנחנו הגשנו את מגילת העצמאות כהצעת חוק – סיעות אחרות לא הצביעו בעד". ח"כ דוידסון מיש עתיד סיפר על פרוייקט שלו של לימודי שחיה לילדים מהחברה הבדואית שלדעתו מבטא את החלק הזה ממגילת העצמאות. נציגי חלק מהמפלגות העלו לדיון בפאנל את חוק הלאום ואמרו שהוא לא מבטא את ערך השיויון כפי שהוא כתוב במגילת העצמאות. נציגת חד"ש אמרה שחוק הלאום קובע עליונות של יהודים ושאלה "האם אתם מאמינים בשיויון גם כשזה דורש ויתורים?". ח"כ ד"ר אלון טל מהמחנה המממלכתי אמר לתלמיד "כל הכבוד על השאלה" והבטיח להעלות את "חוק השיויון".

 

אורי מכיתה י"ב14 הפנה שאלה למפלגות הגדולות: "איך תבטיחו יציבות?"

ח"כ דוידסון מיש עתיד: אי אפשר להשיג יציבות כשראש המפלגה הגדולה נאשם בפלילים, הציפיה שלנו היא להיות המפלגה הגדולה בגוש ולצבור כוח מול הליכוד וכך הממשלה שנקים תהיה יציבה יותר.

ח"כ הנגבי מהליכוד: (פנה לדוידסון) אתה כבר הרשעת את נתניהו. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שפוליטיקאי מורשע ע"י ח"כ דוידסון או ע"י תלמידה בכפר הירוק. חצי מהעם רוצה שנתניהו יהיה ר"מ וכל עוד לא תקבלו את ההכרעה שלנו – תכפו עלינו ממשלה שנשענת על קיצוניים מאחד הצדדים.

ח"כ ד"ר טל מהמחנה הממלכתי: רק גנץ יוכל לדבר עם כל השבטים בישראל ולפוצץ את הדיכוטומיה הזאת.

נציג ישראל-חופשית-דמוקרטית: לא תהיה ממשלה רחבה אם לא יהיה חוק "נאשם בפלילים לא יכהן כרה"מ".

 

אלון שוקרון מכיתה י"ב3 הציג את עצמו כראש התאגדות הנוער הסביבתית, הוא סיפר שיושבים בקהל המון בני נוער מכל-מיני אירגוני סביבה ושאל את הליכוד ואת יש עתיד: האם אתם עומדים להיכנס לשדולה הסביבתית בכנסת? האם תילחמו בגז?

ח"כ דוידסון מיש עתיד: מה שיפה אצלנו במפלגה זה שכל אחד הולך עם האג'נדה שלו, כמו שאני הולך עם הספורט, ח"כ יוראי להב-הרצנו מוביל אצלנו את תחום הסביבה. אנחנו העברנו את חוק האקלים בקריאה ראשונה, העברנו 50 מיליון ש"ח לרשויות להיערכות למשבר האקלים וחתמנו הסכם למכירת מים מותפלים לירדן. [הוא פנה לאלון] מה שאמרת עכשיו זה מה שמזיז את זה בכנסת, יש עוד הרבה לעשות – ונעשה. לגבי השאלה על השדולה הסביבתית בכנסת: ח"כ להב-הרצנו מיש עתיד הוא יו"ר השדולה, הוא מייצג את יש עתיד ואם הוא יבקש ממני כמובן שאבוא לשדולה.

ח"כ הנגבי מהליכוד לא התייחס לשאלה.

 הח"כים ונציגי המפלגות התבקשו לסכם את האירוע.

הדר מוכתר הציעה לעשות טיקטוק עם הקהל. נציג ישראל-חופשית-דמוקרטית פנה לקהל ועקץ את מוכתר: "אתם שווים הרבה יותר מהצעקות האלה" הוא אמר, כינה את מוכתר "שקרנית", והסביר "אני מדבר על הדירה! לא מכניסים לכנסת שקרנים ועבריינים! זה מגיע לכם, אתם הריבון."

ח"כ דוידסון מיש עתיד אמר: "לראות כזה נוער זה מחמם את הלב. תזכרו דבר אחד – יש עתיד!" הדר מוכתר אמרה בפרובוקציה שאין עתיד למדינה. ח"כ הנגבי מהליכוד אמר לה: "אל תחשבי שאין למדינה עתיד. יש עתיד – גם אם לא תיכנסי לכנסת. [הוא פנה לקהל] אני רואה את העתיד בכם, ומאחל לכם עתיד מוצלח איפה שלא תהיו."

ח"כ רוזין ממרצ: דיברו כאן על הכרעות, הליכוד לא הצליחו להקים ממשלה בארבע מתוך ארבע מערכות הבחירות שהיו בזמן האחרון. חשוב שתהיה מרצ כדי שיהיה דופן שמאלי לממשלת לפיד.

ח"כ ד"ר טל מהמחנה הממלכתי: הקמתי את הועדה הראשונה בכנסת שמתעסקת באקלים, כדי שיהיה עתיד תצביעו למפלגה שמתעסקת באקלים וסביבה.

שרבאני-סיידון מהעבודה אמרה: תדברו פוליטיקה בכל מקום שאתם יכולים, זה חשוב – יש לכם כוח. אלון טל (נציג המחנה הממלכתי) הוא אדם שעשה המון למען האקלים אבל הוא קיבל מקום לא ריאלי ברשימה. תצביעו למפלגה שבאמת שמה את הנושא הסביבתי בראש סדר העדיפויות.

צבי סוכות מהציונות הדתית אמר לסיום: הדור של שנת 22 מאוד פופוליסטי, אתם הרבה יותר חכמים מזה. תצביעו, תשקיעו. אמיתי פורת מהבית היהודי סיכם את הפאנל: תחשבו מניין באתם ולאן אתם הולכים, למי אתם נותנים דין וחשבון? – ותהיו טובים.

 

לאורך הפאנל כל נציגי המפלגות פירגנו לתלמידי הכפר הירוק שבאו להקשיב להם. ח"כ דוידסון מיש עתיד אמר "יש פה אנרגיות מדהימות וזה נפלא, אני בכל מיני פאנלים בבתי ספר ואתם הפלטפורמה החשובה ביותר שצריך להגיע ולדבר בה. לראות כזה נוער זה מחמם את הלב – אתם מעורבים וקשובים, ולא מתלהמים." שצ'ופק מישראל-חופשית-דמוקרטית אמר ל-י"ב-ניקים: "אתם העתיד", מוכתר אמרה: "תענוג להיות כאן." ד"ר ח"כ אלון טל מהמחנה הממלכתי כינה את התלמידים "ציבור חכם שאסור שיפול לדמגוגיה", נציגת העבודה הדס שרבאני-סיידון אמרה "תיכון הכפר הירוק – אתם התיכון הכי ירוק בישראל, אין יותר ירוק מכם." ומאוחר יותר היא הוסיפה "איזו קהילה משובחת אתם. הראתם לנו היום שאתם יודעים להבחין ביו קצה לקצה, בין זיוף ודמגוגיה ולבין אידיאולוגיה", צבי סוכות מהציונות הדתית אמר: "אתם הרבה יותר חכמים מהפופוליזם"  ואמיתי פורת מהבית היהודי אמר: "הלוואי שבבית הספר של הילדים שלי היתה כזאת מעורבות כמו פה".

 

באופן אישי, מה שאני אקח מהאירוע הוא שכשמדברים על הנושאים האמיתיים – כלכלה, חברה, דת ומדינה וביטחון – אז ההסכמות הן הרבה יותר רחבות והמטרה היא זהה מאשר כשמדברים על פוליטיקה של גושים ומחנות, ובסופו של דבר אנחנו יותר מאוחדים וקרובים בדעותינו ממה שאנחנו חושבים.

 

לסיכום אגיד שהאירוע, שהיה בניצוחם של מורי אזרחות ורכז המקצוע עומרי נחושתאי, ומורתי ורדה קרין שהזמינה אותי על מנת לסקר, היה אירוע שהדגיש את המובילות החברתית של תלמידי הכפר הירוק והוכיח את החשיבות של הסקרנות והידע. כל חברי הפאנל אמרו שהם הופתעו מרמת הידע והמעורבות של תלמידי הכפר והאירוע צייר את התלמידים באור חיובי.

 

ועכשיו לתוצאות הסקר- מי היה הכי משכנע בעיני תלמידי הכפר הירוק?

  1. יש עתיד (31%)

  2. העבודה (17%)

  3. מרצ (12%)

  4. המחנה הממלכתי (11%)


  1. הליכוד (5%)

  2. צעירים בוערים (5%)

  3. הבית היהודי (3%)

  4. הציונות הדתית (3%)

  1. חד"ש (2%)

  2. ישראל חופשית ודמוקרטית (2%), 

  3. ישראל ביתנו שלא שלחו נציג (2%)

  4. ש"ס שלא שלחו נציג (0%)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אתכם...

שדה החיטה יהפוך לשיבולים

עפיפוניאדה אירוע שדה החיטה – מאת מלודיה אלפרן כיתה י9   בתאריך ה 7.11.2024 יצאו כלל הכיתות בבית הספר לאירוע ששמו שדה חיטה. אירוע שדה

קרא עוד »

המסע לפה

המסע החשוב ביותר בעקבות "המסע לפה" שם: מאור שחורי כיתה: י"ב3   תחילת הסתיו, ירושלים על כל הריה, סמורת אורנים וברושים, וחרובים פורחים ואלונים ותאנים

קרא עוד »

המילים של עברי

שנה הדברים שאמרתי בטקס השנה לאסון שבעה באוקטובר מאת: עברי שי   שנה עברה מאז שהכול קרס, מאז שנפתחו בפנינו שערי גיהנום, ולנגד עינינו קרסו

קרא עוד »

לחייך בניצנה

דרך חיים לחייך כמה שאפשר וכמה שיותר – טיול שכבת י״א לניצנה מאת: יהונתן קינן אברמוב י״א 5 בין ה-19 ל-21 בנובמבר, יצאה שכבת י״א

קרא עוד »

למצדה!

טיול שנתי שכבה ז' מאת: אלה בראל כיתה ז6 ‏אני רוצה לשתף אתכם בחוויות שחוויתי בטיול הראשון למצדה. הטיול ארך יומיים ( מיום שני עד

קרא עוד »